Groene Chiro

Historiek

 

 

VZW

De VZW en zijn nevengroepen

In 1928 werd de VZW Sint-Franciscuswerken opgericht. Uit de moniteur van 14 Januari 1928, artikel 3:

De vereniging heeft voor doel met alle middelen de inrichting, en ontwikkeling van patronaten en andere werken van caritatief, intellectueel, zedelijk en sociaal gebied met franciscaanse strekking te ondersteunen. Tot het verwezelijken van dit doel zal zij alle roerende en onroerende goederen, hetzij in vruchtgebruik hetzij in eigendom mogen bezitten, dezelfde in huur geven of nemen, bewerken en uitbaten, kopen of in gebruik of eigendom afstaan, alle gebouwen oprichten, hetzij om ze zelf te besturen, hetzij door anderen tot de verwezelijking van dit doel uitgebaat te worden.

De opgerichte VZW is hiermee de eigenaar van de gebouwen die we momenteel bezitten. De Sint-Maria Chiro is de vereniging die de lokalen gebruikt samen met de andere nevengroeperingen. Zij staan gezamenlijk in voor het onderhoud van de lokalen.
Naast de Chiro bezit de VZW nog een aantal nevengroeperingen:

  • Franciscaanse Lekenorde (FLO – vroegere Derde orde) : vereniging van leken die waakt over de VZW,

  • Jong-oud leden: vereniging van oud-leden die maandelijks bijeenkomen.

  • Vriendenkring: vereniging die allerhande activiteiten inricht als financiële ruggensteun.

Chiro

Sint-Maria Chiro

De Sint-Maria Chiro is in feite opgericht voor vooral de sociaal minderbedeelde jeugd van Turnhout en omstreken.
Bij de viering van hun 75 jaar schreef Pol Van Eyck het boek met de sprekende titel “Chiro mijn tweede thuis”. De beweging is dan ook door de jaren heen uitgegroeid tot een organisatie die de kinderen iets wil bijbrengen. Ze leren met elkaar om te gaan in een ontspannende sfeer langs sport en spel.
De organisatie en het meegaan met de tijd in een jeugdige sfeer is er zeker niet vreemd aan dat de beweging blijft bloeien als een frisse roos. Het is dan ook door zaken als Bingo-avonden, wafelverkoop, Vlaamse kermissen, de Groene Chiro Feesten, etc. dat de vereniging hun lokalen en dergelijke hebben kunnen uitbouwen tot een echt jeugdig centrum met een grote feestzaal, kantine en ruime groepslokalen. Achter de lokalen liggen dan nog hun voetbal, basketbal en volleybal velden terwijl zaken als een speeltuin (aan renovatie toe) en een relatief groot openlucht zwembad alles tot een uniek centrum omtovert.
Hun eigen bos met bungalow in de omgeving van Ravels (het Ravelskamp) maakt dit alles tot een toffe eigentijdse beweging. Een unicum in onze Kempen.
Elke zondag (behalve op kerkelijke feestdagen) is het CHIRO. Dan komen de kinderen van Turnhout en omliggende gemeenten in de namiddag bij elkaar in onze lokalen. Honger als een paard, doodmoe en voldaan vallen ze bijna in slaap tijdens het eten.
De jongeren van 5 tot ongeveer 16  jaar hebben hun activiteiten van 14.00 uur tot 17.00 uur (dit zijn onze nieuwe chiro-uren). De leiding gaat daarna nog vergaderen om de voorbije dag te bespreken en de komende zondag uit te werken.
Weekenden, klein of groot kamp wordt hier op punt gezet. Feesten, uitstappen, etc. alles wordt hier praktisch geregeld. De limiet is de verbeeldingskracht en organisatiezin van de leiding.
Om alle leden, oud leden, ouders en sympathisanten op de hoogte te houden, verschijnt tweemaandelijks ons tijdschrift “Hier Chiro”.
Onze groepering treed naar buiten als een jeugdvereniging en niet als een vereniging voor sociaal minder bedeelde jeugd. Op deze manier creëren we een sfeer waar iedereen zich thuis voelt.
Door deze eigenheid zijn we nooit kunnen aansluiten aan een verbond. We zijn niet afhankelijk van een parochie of nationaal erkent. Deze onafhankelijkheid brengt ons zowel voordelen als nadelen. Wij kunnen vrij werken naar goeddunken en vermogen om zo een maximum aan jongeren te kunnen bereiken.
Ons ledenaantal volgt omgekeerd evenredig dezelfde trend als de economie. In crisistijd krijgen we veel volk over de vloer. Dit kan oplopen tot 100 tot 150 jongeren.
De enige erkenning en betoelaging die we genieten is het part dat we verkrijgen via de Turnhoutse Jeugdraad. Sponsors en weldoeners doen ook een aardige duit in het zakje. Verder leven we van inkomsten die verkrijgen uit de winst gemaakt op één van onze activiteiten.

 

 

Korte geschiedenis

De Sint-Maria Chiro is een beweging die reeds meer dan driekwart eeuw bestaat en is opgericht in 1919 als patronaat voor minderbedeelde jeugd van Turnhout en omgeving. Ze werd opgericht door de toendertijdse “DERDE ORDE” en later evolueerde ze naar een moderne jeugdbeweging. In 1919, acht maanden na de eerste wereldoorlog waren de oversten van de paters Minderbroeders, bij ons beter gekend als de Bruine Paters, en het beleid van de stad het eens over de oprichting van een Maria-Patronaat in de schoot van de Franciscaanse werken.

In 1920 werd in de Korte Begijnenstraat de eerste steen van hun eigen lokaal gelegd.
In 1921 werd het patronaat geopend en elf jongens waren ingeschreven.
In 1928 werd de voorloper van de Sint-Maria Chiro in een wettelijk kader gegoten door de oprichting van de Sint-Franciscuswerken VZW. Zij gingen de belangen van het Maria-Patronaat behartigen. Een noodzakelijkheid die zich opdrong omwille van de snelle groei van de vereniging.
In 1932 werd de kaap van 200 leden overschreden en werd de huisvesting te klein.
In Juni 1935 werd een nieuwe zaal gebouwd.
In November 1935 kregen we een nieuwe proost Pater Desiderius, beter gekend in Turnhout als ‘Den Disser’. Voor deze vijfde bestuurder zou het een loopbaan worden van ruim veertig jaren. In 1937 zorgt onze Disser voor de stunt van zijn leven. Het Ravels kamp wordt aangekocht, zes hectaren grond , bos en heide kwamen in eigendom.
In 1937 wordt het patronaat omgevormd naar een Chiro.
1940-1944: de Nazi’s verbieden alle jeugdwerk dat niet Nationaal Socialistisch is geïnspireerd. In 1953 wordt opnieuw een verbouwing gestart. De lokalen worden weerom vergroot.
In 1957 wordt een verkoop geregeld van de bestaande gebouwen in ruil voor geheel nieuwe huisvesting op de Koningin Elisabethlei.
In 1958 worden de werken gestart en in 1959 werd samen met de verhuis, het veertig jarig jubileum gevierd. Pater Jan komt in 1973 onze Pater Desiderius helpen. Onze Disser is al op gevorderde leeftijd.
In 1977 neemt Pater Jan het roer in handen.
1978, onze rots in de branding, Pater Desiderius, keert naar zijn “grote opdrachtgever”. Veertig jaar lang stond hij ten dienste van de Turnhoutse jeugd.




Scroll naar boven